Węgiel aktywny jest przetworzonym, amorficznym materiałem węglowym o mikrokrystalicznej strukturze. Jego produkcja obejmuje dwa główne etapy - karbonizację i aktywację. Podczas tych procesów powstają pory, które sprawiają, że węgiel staje się doskonałym adsorbentem. Cechą szczególną tego materiału jest duże pole powierzchni wewnętrznej mieszczące się w granicach 800 – 1200 m2/g.
W zależności od sposobu przetwarzania węgla możemy zatem wpłynąć na jego właściwości oraz przyszłe przeznaczenie. Ważny jest również kształt materiału, dzięki któremu sprawdzi się on w konkretnych przypadkach. Oczyszczanie alkoholu węglem aktywnym odbywa się najczęściej przy użyciu węgla pylistego. Można stosować w tym celu również węgle granulowane - kokosowe i bitumiczne.
Węgle aktywne są stosowane na różnych etapach produkcji napojów alkoholowych. Niezależnie jednak od przypadku celem ich użycia jest oczyszczenie alkoholi z niepożądanych substancji, które obniżają jakość produktu. Zastosowanie węgli aktywnych wpływa korzystnie na smak, kolor i barwę alkoholu.
W przypadku produkcji spirytusu węgiel aktywny jest używany do usuwania śladowych ilości niepożądanych olejów fuzlowych. Na tym jednak nie koniec, bo producenci win również cenią sobie węgiel aktywny. Oczyszczanie tego typu trunków odbywa się zazwyczaj przy użyciu węgli pylistych i ma na celu usunięcie barwy pozostawiając pożądane cechy alkoholu. W produkcji win węgle aktywne służą również do usuwania zanieczyszczeń powodujących nieprzyjemny smak oraz odór, za które odpowiedzialne są: drożdże, pleśń oraz korek. W procesie przechowywania wina węgiel aktywny jest wskazany m.in. do usuwania kwasu furfurylowego.
Oczyszczanie przez węgiel aktywny piwa ma na celu pozbycie się z jego składników, czyli wody, powietrza i dwutlenku węgla niepożądanych substancji. Usuwa się w ten sposób nieprzyjemny smak oraz odór fenoli, a także kontroluje barwę piwa. Jeśli jakość trunku jest dobra, obróbkę węglem aktywnym przeprowadza się tuż przed butelkowaniem. W innych przypadkach dodaje się 2-2,5 g węgla aktywnego na litr piwa (czasem nawet do 10% zawartości beczki) na kilka dni przed rozlaniem do butelek.
Wśród węgli aktywnych Sorbotech® dostępnych w ofercie ACES znalazły się węgle pyliste najczęściej wykorzystywane do destylacji alkoholu. Wybór naszych Klientów najczęściej pada na węgiel SORBOTECH® LPW o rozwiniętej strukturze wewnętrznej, która czyni go idealnym medium do uzdatniania napojów wysokoprocentowych. Wymieniony rodzaj węgla dosypuje się do filtrowanej cieczy przy pomocy dedykowanych urządzeń dozujących.
Drugi wybór pada zazwyczaj na węgle aktywne granulowane kokosowe bądź bitumiczne sprzedawane w opakowaniach 20 kg lub w tzw. big-bagach. Są to produkty w 100% bezpieczne, produkowane zgodnie z obowiązującymi normami międzynarodowymi.
Zastanawiają się Państwo, jaki węgiel aktywny sprawdzi się najlepiej w przypadku oczyszczania wina lub piwa, a po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy “węgiel aktywny destylacja alkoholu” nadal nie wiedzą Państwo, jaki produkt wybrać? Zapraszamy do kontaktu poprzez formularz lub drogą telefoniczną. Nasi specjaliści z chęcią odpowiedzą na wszelkie pytania, doradzą, jaki węgiel aktywny kupić oraz przybliżą Państwu jego specyfikację. Dodatkowe informacje można znaleźć również w dedykowanych zakładkach w rozwijanym menu kategorii lub wchodząc bezpośrednio w kartę produktu.